De stoel is een mannelijk meubel en daarom besloot ik hem vrouwelijk te maken. Een misleidend meubel dat tegen vooroordelen in gaat. Het stoel lijkt daarom licht en zacht, maar is sterk en hard. Het stoel is gemaakt van
massief essenhout met een stiksel van koperdraad. Het handwerk zorgt ervoor dat elk exemplaar uniek is.

Mijn idee is ontstaan doordat ik tijdens mijn onderzoek naar Mechelen bij Maria Faydherbe uitkwam.

‘a woman sculpter in a man’s world’

Ze was een Mechelse beeldhouwster en mocht niet bij het gilde omdat ze vrouw was. Ook de vrouwen in de Mechelse stoelmakerij werden onderbetaald voor het vele vlechtwerk en biezen. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog altijd een discussiepunt en daarom besloot ik daar wat mee te doen.

Ik dacht dat meubels genderneutraal waren totdat ik in het woordenboek ging zoeken. Alle meubels zijn onzijdig  of zowel mannelijk als vrouwelijk behalve de stoel, daar stond een ‘m’ tussen haakjes. Daar wil ik op deze manier verandering in brengen.

Van 23 september 2023 tot 14 januari 2024 te zien in de voorstelling Stoel neemt stelling van het Centraal Museum Utrecht.

🇬🇧 The chair (female)

The chair is a male word in the dutch dictionary and therefore I decided to make it feminine. A misleading piece of furniture that goes against prejudice. The chair therefore seems light and soft, but is strong and hard. The chair is made of
solid ash wood with a stitching of copper wire. The handwork ensures that each item is unique.

My idea came about because during my research on the city Mechelen I came to Maria Faydherbe.  ‘a woman sculpter in a man’s world’ She was a sculptor and was not allowed to join the guild because she was a woman. The women in the chair factory in Mechelen were also underpaid for the many wickerwork they did. The inequality between men and women is still a point of discussion and therefore I decided to do something with it.

I thought that furniture was gender neutral until I started searching in the dictionary. All furniture is neuter or both male and female except the chair, there was an ‘m’ in parenthesis. I want to change that in this way.

From 23 September 2023 until 14 January 2024 shown in the Stoel neemt stelling exhibition of the Centraal Museum Utrecht.